Mala-avantura-kroz-istoriju-Celinca-sa-dr-Djuric

Pođite sa nama u malu avanturu kroz istoriju Čelinca. Odlučili smo, posvetićemo ovaj blog našem Čelincu, našoj ordinaciji, ljudima i istoriji. Negdje smo između ljeta i jeseni, zagledani preko ušća Jošavke u Vrbanju i obližnjeg brda Barakovca iza kojeg se vide svjetla Banja Luke.

Vjerujemo da ćete uživati čitajući, pritom saznati i nešto novo. Ako nas pitate šta nam se najviše dopada u Čelincu, reći ćemo, ljudi, sporiji i jednostavniji način života, savršeno vrijeme, slavlja, hrana, rijeka Vrbanja, jutra i večeri kad nam se čini da dan bar na tren zastane.

Kroz dugogodišnji rad u našoj stomatološkoj ordinaciji imali smo priliku da upoznamo skoro svakog našeg sugrađanina, ali i da primamo pacijente skoro iz cijelog svijeta, različitih kultura i tradicija sa čim dolazi uvažavanje i poštovanje.

Prikupili smo i objedinili dostupne podatke iz više projekata kako bi se bolje sagledala istorijska slika i tranzicija Čelinca kroz vijekove (korišteni su fragmenti iz knjige – “Zavičaj na dlanu” Borislava Maksimovića, dijelovi iz web enciklopedije Wikipedia, portal mondo.ba)

Da li ste znali - O Čelincu

Opština Čelinac se nalazi se središtu zapadnog dijela Republike Srpske (Bosna i Hercegovina). Graniči sa opštinama Banja Luka, Laktaši, Prnjavor, Teslić, Kotor Varoš I Kneževo, ispresijecana je tokovima rijeka Vrbanje, Jošavke, Ukrine, Turjanice i Švrakave.

Najviša tačka je vis Lipovac 800 metara nadmorske visine a najniža tačka je sa nadmorskom visinom od 196 metara na ušću rijeke Jošavke u Vrbanju.

Većina čelinčana vjeruje da ime našeg mjesta potiče od riječi pčela. Prvo spominjanje imena Čelinac zabilježeno je davne 1737. godine, ali je evidentno da se ono i ranije koristilo.

Jedna od najljepših sevdalinki “Put putuje Latif-aga” nastala je kao i mnoge druge pjesme kraj Vrbasa.

U sevdalinci opjevani Latif-aga Tetarić živio je, kako Mondo.ba piše u banjolučkom naselju Čelinac (blizina Banjaluke je znala zbunjivati tekstopisce i vezivati ga kao naselje Banjaluke).

Latif-aga Tetarić  je poticao iz bogate porodice trgovaca koja je imala i svoj han. Jedna od najstarijih prodavnica na ovom području je pripadala baš porodici Tetarić. Latif-aga, rođen daleke 1884. godine uživao je veliko poštovanje. Davao je dobrotvorne prihode, robu na veresiju, ali je širio i praksu bratstva i jedinstva. Umro je 1957. godine, a njegov nasljednik je postao njegov unuk Irfan, nastavnik istorije i bivši direktor osnovne škole u Čelincu. Stara OŠ ,,Miloš Dujić” je izgrađena 1970. godine kao poklon grada Sarajeva.

Grad/Tvrđava Zmajevac – Zmajevi po legendama uglavnom žive u vodi, rjeđe u pećini, i često sami stvaraju izvore bistre i pitke vode. Zmaj se često povezuje i sa nastajanjem kiše, pa i groma.

Tri kilometra od Čelinca prema Banjoj Luci, na lijevoj obali rijeke Vrbanje, davno je bio neki stari grad. U svojoj monografiji “Čelinac kroz vjekove” akademik i bivši predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović o njemu je načinio bilješku:

Grad se zvao Zmajevac i bio je veoma jako utvrđenje i kao takav predstavljao centralni vojni objekat u ovom regionu. Danas se još vide ostaci zidina razrušenog grada u gusto obrasloj šumi. Zidine su prilagođene konfiguraciji terena, debele od 40 do 80 centimetara i građene od neobrađenog kamena. Grad je davno porušen. Ne zna se ko ga je sve rušio, ali se pretpostavlja da je više puta rušen i obnavljan. Prvo su ga izgradili Iliri, pa rušili Rimljani, zatim Sloveni i na kraju Turci. Vremenom se rasipalo kamenje porušenog grada, a najviše kamena je ugrađeno u uskotračnu šumsku prugu koju je izgradila Austro-Ugarska.

Na putu razvoja Čelinca našli smo se i mi sa našom ordinacijom. Jedan od načina na koji doprinosimo zajednici je briga o zdravlju stanovništva. Posvećeno i predano radimo svoj posao još od 2004. godine.  Desetine hiljada uspješno liječenih i zadovoljnih pacijenata rezultat su našeg dugogodišnjeg rada.

Uvijek nas je zanimao odnos ljudi prema mjestu u kojem su živjeli ili koje su posjetili. Ako čitate ovaj blog a nikada niste bili u našem Čelincu, vjerujemo da će vas ove riječi, fotografija, video i naše usluge dovesti i da ćete se osjećati kao kod kuće.

Hvala svima koji su pročitali ovaj blog i pridružili nam se u ovoj avanturi koja mijenja pogled na život. Mi smo Tim “dr Đurić” i nastavićemo da pišemo o dobrim stvarima.

Pogledajte video koji je Čelinac dobio na poklon od našeg poznatog fotografa Vladimira Tadića.

Die zahnklinik mit dem dentallabor “Dr. Đurić” © Alle Rechte vorbehalten
Unterstützt durch: ITD Marketing d.o.o. | marketing@itdmarketing.com

de_DEDE