BlogSvi članci

Stomatolog kao psihoterapeut

By June 20, 2021No Comments
stomatolog-kao-psihoterapeut

Ako uzmemo u obzir činjenicu da jak anksiozni strah kod zubara ima preko 60% populacije tada dolazimo do zaključka da je stomatolog ujedno i psihoterapeut. Stomatološki pacijenti sa izrazito visokim strahom se razlikuju po određenim karakteristikama ponašanja ali i drugim karakteristikama kroz koje mi stomatolozi zajedno sa njima prolazimo.

Stomatolog pored stručnog i kliničkog znanja mora imati veoma razvijene vještine strpljenja, odlične komunikacijske vještine, međuljudske vještine, empatiju, pažljiv pristup i još mnogo toga. Takođe, mora voditi računa o povjerenju pacijenta.

Strah kod pacijenata se prvenstveno manifestuje izbjegavanjem zubara što uglavnom dovodi do još većih komplikacija i lošijeg stanja zuba. Izbjegavanjem stomatologa ništa se ne dobija, tada se ulazi u još veći problem, ne samo pacijent već i stomatolog.

Iskusan stomatolog može pomoći pacijentu u prevazilaženju straha kroz razne tehnike smirivanja.

Takođe, naši članovi stomatološkog tima, stomatološki asistenti su često u obavezi da pripreme i pomognu pacijentu da se na našoj, stomatološkoj stolici sjećaju ugodnije. Mi u našoj ZU Stomatološkoj ambulanti sa zubotehničkom laboratorijom “dr Đurić” pružamo maksimalno razumijevanje, saslušamo pacijente, dajemo im priliku da razgovaraju o svom strahu, da izraze zabrinutost, nakon čega se osjećaju osjećaju opušteno i dobrodošlo.

Kod pacijenata sa visokim stepenom straha nam je najvažnije pružiti potrebno povjerenje, utjehu i iskrenu komunikaciju.

Naši stomatolozi imaju razvijene metode psihološkoh pristupa. Pristup pacijentu dijelimo na segmente. Pristup kao i tok ima svoje korake. Verbalnom provjerom uspostavljamo kontrolu i distrikciju.

U posebnim situacijama puštamo pacijenta da sam odluči kada želi da počnemo, primjer, obraćanjem – “Obavijestite me kada želite da počnemo”.

Komunikacija sa stomatologom je ključna. Efikasna komunikacija pomaže pacijentima da razumiju trenutno stanje i tok liječenja. Mi profesionalci ćemo vam reći šta se događa sa vašim zubima i šta je potrebno da uradite kako biste poravili zdravlje vaših zuba.

Možda vam nekad posjeta nije laka – ali kad zaista dođete do naše stomatološke ordinacije, na pola ste puta.

Brižni, nježni stomatolog specijalisti naše ambulante oslušnuće vaše strahove i učiniti sve što je u našoj moći da vam bude ugodno vrijeme vašeg termina – jer vaš stomatolog ima vještine psihoterapeuta.

Savjetujemo, redovne kontrole jer one takođe smanjuju strah kod stomatologa.

ZU Dental clinics with dental laboratory dr Đurić © All rights reserved
Supported by: ITD Marketing d.o.o. | marketing@itdmarketing.com

en_GBEN